Hindeloopen
Hindeloopen/Hylpen lag erg geïsoleerd van de rest van Friesland. Toch had de stad een belangrijke positie voor de wereldwijde handel en de scheepvaart. Dit kwam omdat ze een goede verbinding hadden met Amsterdam. De geïsoleerde ligging en de Amsterdamse en internationale contacten zorgde ervoor dat Hindeloopen een eigen taal en klederdracht had. Ook ontwikkelden ze de internationaal gerenommeerde Hindelooper schilderkunst.
Na jaren van welvaart en rijkdom veranderde de stad in de 19e eeuw in een klein vissersdorpje. Amsterdam kreeg een directe verbinding met de Noordzee. De route over de Zuiderzee en langs Hindeloopen was daarom niet meer nodig. Het was alleen maar heel ver om.
Tegenwoordig is het stadje nog steeds maar klein. Er wonen minder dan 900 mensen. Toch is de stad het bezoeken waard. Het is er net een openluchtmuseum. De gevels en de rijksmonumenten geven je een inkijkje in het ooit zo rijke verleden. Hindeloopen is door de Lonely Planet zelfs bestempeld tot ‘top experience’. Die internationale allure hangt dus nog altijd in de lucht.
Stempel halen?
In Hindeloopen vind je het Fries Schaatsmuseum. Dit museum is sowieso het bezoeken waard want Friesland en de schaatssport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij het museum hoort pannenkoekhuis ‘De Friese Doorloper’. Hier kun je niet alleen lekker eten, maar ook je stempel halen.
Parkeren kan aan het Oosterstrand 6a. Hier kun je de camper goed kwijt.
Wat te doen in Hindeloopen?
Er is heel wat te doen in Hindeloopen. We hebben onze favoriete activiteiten en bezienswaardigheden op een rijtje gezet.
1. Fontein
De Chinese kunstenares Shen Yuan heeft de fontein van Hindeloopen gemaakt. De fontein is geïnspireerd op het wapen van Hindeloopen waarop een levensboom staat. De boom staat voor levensenergie en wijsheid. Op de fontein zitten oosterse vogels. Het ziet eruit alsof ze een gezellig onderonsje hebben. Om de fontein heen ligt een groot gewei waar je even op kunt gaan zitten om de vogels goed te kunnen zien. Je kunt vanaf de fontein een stadswandeling maken, die je al het mooie van Hindeloopen laat zien.
2. Fries Schaatsmuseum
Nu je toch de Elfstedentocht aan het rijden bent, is het natuurlijk ook wel zo leuk om ook wat meer te weten te komen over de enige echte tocht der tochten over het ijs. Een bezoekje aan het Fries Schaatsmuseum mag dan ook niet ontbreken. Het Schaatsmuseum bezit niet alleen de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld, de complete geschiedenis van de Elfstedentocht is hier te bewonderen. Daarnaast vind je hier de grootste schaats ter wereld en een echte afgevroren teen.
Ook de liefde voor het schaatsen binnen het koninklijk huis wordt duidelijk. Koning Willem Alexander schaatste de Elfstedentocht in 1986 uit onder de naam W.A. van Buuren. De schaatsen die hij toen droeg staan in het museum. Verder zijn er foto’s van Koningin Wilhelmina en de prinsessen schaatsend op de Hofvijver en een brief van Koningin Wilhelmina die vraagt om schaatsen voor prinses Juliana. Een ander mooi item is de medaille uit 1896 van Koningin Wilhelmina voor Jaap Eden, die hij kreeg na zijn derde wereldtitel in St. Petersburg.
3. Pannenkoekenhuis 'De Friese Doorloper'
In Hindeloopen vind je het Fries Schaatsmuseum. Dit museum is sowieso het bezoeken waard want Friesland en de schaatssport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij het museum hoort pannenkoekenrestaurant ‘de Friese Doorloper’. Hier kun je niet alleen lekker eten, maar ook je stempel halen!
4. Winkel in het museum
Naast het restaurant heeft het Fries Schaatsmuseum ook een winkel, je kunt hier niet terecht voor een paar schaatsen maar voor de Hindelooper schilderkunst. Gauke en Pieter Bootsma schilderen volgens oude traditie in deze specifieke stijl. Je kunt in de winkel verschillende met de hand beschilderde voorwerpen, geschenken en meubels bewonderen en kopen. Ook is het mogelijk om zelf te ervaren hoe het is om Hindelooper schilder te zijn tijdens de workshop Hindelooper Schilderkunst.
5. Museum Hindeloopen
Nog meer weten over de Hindelooper schilderkunst? Bezoek Museum Hindeloopen! Je kunt hier de prachtig geschilderde interieurs en stoffen met kleurrijke patronen van bloemen, bladeren en vogels bewonderen. Leuk weetje: niet alleen het schaatsen, ook de Hindelooper schilderkunst is geliefd bij de Koninklijke familie.
Naast de schilderkunst kom je in Museum Hindeloopen ook van alles te weten over het rijke verleden van het stadje en de scheepvaart. In de hoogtijdagen bestond de vloot van Hindeloopen namelijk wel uit 100 schepen.
6. Textielatelier Durkje de Boer
Durkje de Boer reist graag naar verre bestemmingen om geïnspireerd te raken door textielkunst, kleding en tradities. Ze gaat op haar reizen langs kleine ateliers, ontmoet creatieve ambachtslieden en koopt textielwerk rechtstreeks bij de makers die ze bezoekt. Door deze reizen maakt ze mooie textielproducten in haar Textielatelier in Hindeloopen. Daar is een kleurrijke collectie ambachtelijk gemaakt textielwerk verkrijgbaar, maar je kunt er ook terecht voor prachtige quilt- en folklorestoffen zoals bijvoorbeeld de Hindelooper sitsen en bonten.
7. Restaurant Suderse
Sluit je dag af bij visrestaurant en likeuren brouwerij Sudersee. Dit restaurant vind je op een schitterende locatie in hartje Hindeloopen. Vanaf het terras heb je uitzicht op het oude gerechtsgebouw en de 17e eeuwse kerk. Je kunt er genieten van super verse visgerechten en proeven van alle likeuren uit de brouwerij. Je vindt restaurant Sudersee aan Buren 1, 8713 KA in Hindeloopen.