Dokkum

Dokkum

Dokkum is de meest noordelijke stad op de elfstedenroute. Niet alleen voor de schaatsers is hier het keerpunt, ook voor de camperaar. Maar voordat je hier omkeert en (via Bartlehiem) naar de finish in Leeuwarden rijdt, valt er eerst nog heel wat te ontdekken!

Dokkum is niet alleen een prachtige stad, het verleden vraagt ook om een ontdekkingstocht. Een van de meest bekende gebeurtenis in de geschiedenis van Dokkum is de moord op Bonifatius in 754. Hij was naar Dokkum gekomen om de inwoners te bekeren. De streekbewoners moesten daar echter niks van weten, daarop is Bonifatius vermoord.

Dokkum kreeg in 1298 stadsrechten. Rechtspraak, tolrecht en marktrecht hebben ervoor gezorgd dat Dokkum een welvarende stad werd. Wat ook meespeelde in de welvaart, was dat in 1597 de Admiraliteit van Friesland en Groningen in Dokkum vestigde. De Admiraliteit kun je vergelijken met de huidige marine. Ze hielden zich bezig met de handelsvaart, de beveiliging van de scheepvaart, de kustbescherming en oorlogsvoering op zee. Toen de
zeearm bij Dokkum dichtslibde kelderde de welvaart en verhuisde de Admiraliteit naar Harlingen. In het centrum van Dokkum doet het Admiraliteitshuis nu dienst als Museum Dokkum. Ook vinden jaarlijks de Admiraliteitsdagen plaats. Tijdens deze dagen zijn er veel activiteiten op het water en verschillende muzikale en culturele evenementen in de stad.

Naast die Admiraliteitsdagen is er nog veel meer in Dokkum te beleven. De leukste activiteiten en bezienswaardigheden vind je hier! Ook leuk om te weten: elke woensdag vindt de weekmarkt plaats in de Grote Breedstraat. Er wordt gezegd dat dit een van de oudste weekmarkten van Nederland is.

Meer weten?

Stempel halen?

De stempelpost in Dokkum is restaurant KB Food & Drinks. Het adres is Keppelstraat 4. Het restaurant is van maandag tot en met zaterdag geopend. Op zondag kun je de stempel halen bij hotel de ABDIJ. Het adres is Markt 30a.

Wat te doen in Dokkum?

Er is altijd wat te doen in Dokkum, daardoor kun je je hier prima een paar dagen vermaken. De leukste dingen hebben we op een rijtje gezet. Je kunt in Dokkum de camper gemakkelijk parkeren op parkeerplaats de Helling.

Tip: je kunt een mooie route naar Dokkum rijden via de waddenkust, maar je kunt ook via Leeuwarden rijden. Helemaal omdat je bij de Jumbo in Zuiderburen bij boodschappen boven de €25,- een gratis ambachtelijk en Fries suikerbroodje van Tije de Boer ontvangt bij vertoning van de stempelkaart. 

1. Fontein

Ook in Dokkum mag de fontein niet ontbreken. Deze laatste fontein is zelfs een heuse ijsfontein die geen dag hetzelfde is. Hoeveel ijs er op de fontein te zien is is namelijk afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag. De ijsfontein is gemaakt door Birthe Leemeijer. In de herfst kleuren de bomen rondom de fontein rood ter nagedachtenis aan Bonifatius en zijn volgelingen.

Vanaf de fontein begint ook de stadswandeling door Dokkum. Zo wandel je een stuk over het bolwerk van Dokkum en kom je langs de twee molens die nog steeds actief zijn. Ook kom je langs het keerpunt van de schaats elfstedentocht. Dit punt wordt gemarkeerd door bankjes in de vorm van Friese doorlopers. Neem hier even pauze om de gevels van de gebouwen en de langsvarende boten te bekijken.

Meer weten?

2. Bierbrouwerijen

In de hoogtijdagen waren er maar liefst 19 bierbrouwerijen in Dokkum. Nu zijn het er nog twee. De Stadsbrouwerij is een van de twee brouwerijen die je nog in Dokkum vindt. De andere bierbrouwerij is Brouwerij Dockum, die kun je sowieso niet overslaan omdat je hier je Dokkumer stempel moet halen. En als je er dan toch bent, drink je direct even een Kâld Kletske of een Dutch IPA.

Je kunt je aanmelden voor een rondleiding zodat je alles komt te weten over de biertjes en hoe ze op een duurzame manier worden gebrouwen. Daarnaast is er een proeflokaal waar je niet alleen de biertjes kunt proeven, maar ook uitleg krijgt over welk bier lekker is bij welk gerecht. Regelmatig hebben ze leuke aanbiedingen en je kunt voor de thuisblijvers een kadoverpakking meenemen. Zo krijgen zij ook een vleugje Friesland mee.

Ze brouwen bij Kâld Kletske trouwens niet alleen bier. Ze nemen je ook mee om de omgeving ontdekken. Zo kun je het wad op of de Fryske Wâlden in. 

Bierbrouwerij Dokkum

Meer weten?

3. Museum Dokkum

Museum Dokkum is gevestigd in het vroegere pand van de Admiraliteit. In het museum vind je 2000 jaar aan informatie over de cultuur en de geschiedenis van Noordoost Friesland. Je kunt er onder andere oude gebruiksvoorwerpen, een uitgebreide Fries-zilvercollectie en Fries aardewerk bewonderen. Daarnaast is er een vaste tentoonstelling over Bonifatius. Je kunt bij het museum ook een stadswandeling met een gids boeken. Het adres van het museum is Diepswal 27, 9101 LA Dokkum. 

Meer weten?

4. Bonifatiuskapel

De Bonifatiuskapel is een belangrijke plek voor pelgrims. Voorheen vond je hier alleen de Bonifatiusbron met heilig water. Onder andere op initiatief van pater-Karmeliet Titus Brandsma (die we nog kennen uit Bolsward) is hier een kapel bijgebouwd. In de kapel kun je plaatsnemen op een van de bankjes voor een moment van bezinning. In de processiegang in de kapel wordt de geschiedenis van Bonifatius weergegeven. Bij de kapel vind je ook een beeld van 2,5 m van Bonifatius. 

Meer weten?

6. Dokkum vanaf het water

Rondom het centrum van Dokkum ligt een gracht en door het centrum lopen het Klein Diep en het Groot Diep. Daarom is het wel zo leuk om de stad ook te verkennen vanaf het water. Je kunt mee met een rondvaart, maar je kunt ook een kano of sloep huren bij Schreiershoek of een SUP bij SUP Skool Dokkum.

Meer weten?

7. Ontdek de omgeving

Niet alleen de stad zelf is mooi, ook de omgeving van Dokkum is zeer de moeite waard. Op 15 minuten rijden, ligt Waddenzee Unesco Werelderfgoed. Je kunt hier bijvoorbeeld gaan wadlopen met een gids, de boot nemen naar Ameland of Schiermonnikoog en een kijkje nemen bij het kunstwerk ‘Wachten op hoog water’. Dit kunstwerk bestaat uit twee vrouwen die uitkijken of het wad.

Naast het waddengebied liggen ook Nationaal Park Lauwersmeer, Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden en Nationaal Park De Alde Feanen niet ver van Dokkum. Stuk voor stuk prachtige gebieden met elk hun eigen culturele en historische kenmerken. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen. Meer informatie vind je onder andere op www.eropuitinfriesland.nl. Leuk om te weten: Nationaal Park Lauwersmeer is een van de twee Dark Sky Parks in Nederland. Hier kun je de sterrenhemel goed zien omdat er amper lichtvervuiling is!

Tussen Dokkum en Leeuwarden vind je Bartlehiem met het welbekende elfstedenbruggetje. Hier is het tijdens de elfstedentocht op de schaats een drukte van jewelste. De schaatsers komen er namelijk twee keer langs! Even verderop vind je de tegeltjesbrug, de laatste brug voor de finish. De tegeltjes op de brug zijn een fotomozaïek met foto’s van mensen die de tocht der tochten uit hebben geschaatst. De tegeltjes zijn zo geplaatst dat ze vanuit de verte een beeld vormen van schaatsers die achter elkaar rijden. W.A. van Buuren heeft ook een eigen tegeltje. Weet jij hem te vinden?

Meer weten?

8. IJs- en patisseriewinkel W’iis

Bij W’iis kun je terecht voor een ijsje, ijstaart, bonbons en nog veel meer! De producten worden allemaal ambachtelijk bereid door Wiebe de Jong, die daarmee zijn droom in vervulling ziet gaan. Hij bereidt het ijs met liefde en heeft zijn net nieuwe winkel kunnen openen in een prachtig pand in Dokkum. Zeker de moeite waard om even binnen te lopen en iets lekkers te halen!  

Meer weten?

9. Winkels

De Bonte Hont
De Bonte Hont ontwerpt en maakt meubels. Die kun je bewonderen en kopen in hun winkel in Dokkum. Naast hun eigen gemaakte meubelen kun je er ook terecht voor leuke woonaccessoires, verlichting en kleding voor zowel mannen als vrouwen. Leuk voor een souvenirtje of om even te struinen. Je vindt de winkel aan de Grote Breedstraat 10, 9101 KJ in Dokkum.

1622lifestyle
In het karakteristieke pand uit 1622, is een mooie Lifestyle winkel gevestigd: 1622lifestyle. Naast woonaccessoires en cadeautjes vind je er de mooiste fashion items en schoenen. Voor een complete outfit of om leuke inspiratie op te doen, ben je hier aan het juiste adres. Loop vooral even naar binnen of neem alvast een kijkje op de webshop.

Van Der Gang
Ben je opzoek naar de juiste outfit voor zakelijke, feestelijke of andere gelegenheid? Bij Van der Gang helpen ze graag bij het samenstellen van de kleding. Zij maken de outfit voor mannen compleet met accessoires en passende schoenen. 

Meer weten?

10. Restaurant

Ontspannen en genieten van een lunch, koffie met gebak of dineren? Genieten kan bij KB Food & Drinks in de mooie stadstuin onder het genot van een hapje en drankje. Ontdek je favoriet!  

Meer weten?