Leeuwarden

Leeuwarden

Leeuwarden/Ljouwert is sinds 1524 de hoofdstad van Friesland. De stad heeft een rijke geschiedenis en daar zijn de Liwwadders nog steeds trots op. Je ziet het overal in de stad terug. Monumenten, oude gevels en musea, allemaal staan ze voor de historie van de stad.

Tijdens een stadswandeling kom je van alles over de stad te weten. Wie waren die voorouders van koning Willem-Alexander? In welke bijzondere gebouwen hebben zij gewoond? Waar is Mata Hari geboren? En welke invloed had Leeuwarden vroeger eigenlijk? Combineer een wandeling door de stad met een bezoek aan de verschillende musea. Zo leer je de stad pas echt goed kennen!

Niet alleen de historie van Leeuwarden is rijk. Tegenwoordig is Leeuwarden het centrum van Friesland. Een provincie die veel waarde hecht aan eigen taal cultuur. Sinds 2018 draagt Leeuwarden de naam van Culturele Hoofdstad van Europa. Nog altijd is er daardoor in de stad van alles te doen, zien en beleven. Een van de meest opvallende overblijfselen van 2018 is de fontein ‘Love’ voor de ingang van het centraal station. 

Wat trouwens ook niet onbelangrijk is: Leeuwarden is de start en de finish van de elfstedentocht die sinds 1912 bestaat. De laatste elfstedentocht over het ijs was in 1997. Gelukkig zijn er allerlei alternatieven. Jaarlijks wordt bijvoorbeeld de elfstedentocht gereden op de fiets en de motor op tweede pinksterdag. Op veel plekken zijn de bruggen verhoogd of sluizen geplaatst, zodat de route helemaal kan worden gevaren. Maar.. dat is niet alles. Jij staat namelijk aan het begin van de enige echte elfstedentocht in de camper! 

Meer weten?

Stempel halen?

Zoals gebruikelijk voor de elfstedentocht moet je ook tijdens deze camper elfstedentocht stempels verzamelen in alle elf steden. De stempel voor Leeuwarden kun je ophalen bij Camperplaats Leeuwarden. (Let op: je hoeft de camperelfstedentocht niet per se in Leeuwarden te beginnen. Je kunt hierover meer informatie vinden op deze pagina).

Leeuwarden - Camperplaats Leeuwarden

Camperplaats Leeuwarden

Wanneer je Leeuwarden met de camper bezoekt als onderdeel van de elfstedentocht overnacht je het beste op Camperplaats Leeuwarden. Deze net vernieuwde camperplaats ligt in een wijk buiten het centrum. De plaatsen zijn ruim, er is groen en ‘s nachts gaat het hek dicht waardoor je hier met een veilig gevoel kunt staan. Bij het inchecken ontvang je een sleutel met daarop verschillende kortingscodes voor activiteiten in de stad en voor gratis verse broodjes van de nabijgelegen Jumbo. Daarnaast krijg je op vertoon van de stempelkaart bij een besteding van minimaal €25,- euro een ambachtelijk Fries suikerbroodje van Teije De Boer.

Vanaf de camperplaats ben je op de fiets zo in het centrum, maar ook met de bus is de verbinding naar het station goed. Bij het uitstappen sta je direct voor de fontein ‘Love’!

Als echte Friese bakkersfamilie draagt Van der Meulen uit Hallum graag een steentje bij. Van der Meulen wenst je van harte welkom op deze mooie plek in Leeuwarden. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en doe mee met de winactie zo maak je kans op heerlijke producten! 

Wat te doen in Leeuwarden?

Zoals je leest, Leeuwarden heeft een boel te bieden. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met wat te doen in Leeuwarden!

1. Fontein

Een duidelijk zichtbaar overblijfsel van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 zijn de 11Fountains. In alle elf steden van Friesland vind je nu een fontein. Deze zijn gemaakt door elf internationale kunstenaars. De kunstwerken bevatten bijzondere elementen zoals mist, ijs, stoom en zeewater. 
 
In Leeuwarden staat de fontein ‘Love’. Deze is gemaakt door de Spaanse Jaume Plensa. De fontein bestaat uit twee 7 meter hoge witte sculpturen van een jongen en een meisje. Het lijkt alsof ze elkaar aankijken, maar hun ogen zijn dicht. Om de fontein heen hangt een mistwolk. Het geheel heeft iets dromerigs. De kunstenaar raakte geïnspireerd door de nevel boven de Friese velden in de ochtend. Die geeft hetzelfde dromerige gevoel. 
 
Je kunt een bezoek aan de fontein combineren met deze stadswandeling. Zo kom je langs alle highlights van Leeuwarden!
Meer weten?

2. Fietsen

Wil je de stad beter ontdekken? Dat kan met een Bike Tour door Leeuwarden onder leiding van een enthousiaste local. Na deze fietstocht heb je een goede indruk van de prachtige Friese hoofdstad. De gids fietst langs oude monumenten, verborgen pareltjes, hippe plekken en vertelt daarover mooie verhalen. Het is zeker geen saaie geschiedenisles, maar gewoon een superleuke fietstocht, kriskras door Leeuwarden!

Daarnaast kun je ook met Baja Bike op ontdekkingstocht door Leeuwarden. Je kunt met een groep in twee uur langs alle highlights fietsen of kiezen voor een privétour.

Meer weten?

3. Prison Tour BLokhuispoort

Eeuwenlang staat de Blokhuispoort al in het centrum van Leeuwarden. In deze oude gevangenis hebben vele misdadigers gevangen gezeten. Met een Prison Tour door de Blokhuispoort neem je een kijkje in het indrukwekkende cellenblok van de A-vleugel. Leer meer over het gebouw tijdens de rondleiding over de binnenplaats en pleinen en verwonder je over de bunker en de isoleercellen in de kelders van het gebouw.De oud-bewaarder neemt je mee op pad.

Meer weten?

4. Stadswandeling

Ook een echte aanrader is een stadswandeling. De stadswandelingen van A Guide to Leeuwarden gaan het hele jaar door. De wandelingen nemen je mee langs belangrijke plaatsen als het Stadhouderlijk Hof aan het Gouverneursplein, de Princessehof de Prinsentuin, de Grote Kerk en de Blokhuispoort. Je kunt naast de wandeling ook een privé tour boeken of meegaan op een street art tour. De openbare Free Tours gaan op basis van een gift achteraf. Toch liever op je eigen houtje de stad ontdekken? Je kunt voor €1,- verschillende routes via de site downloaden.

Wat ook leuk is? Een stadswandeling langs Miniature People. De Leeuwarder Fotograaf Michel Tilma vindt het leuk om miniatuurtjes te fotograferen. Hij zet deze miniatuurtjes overal in de stad neer, sinds augustus 2019 heeft hij ze allemaal laten staan. Je kunt er inmiddels al meer dan 38 vinden, zelfs een tafereeltje van minimensjes bij de camper. De route is te koop bij Camperplaats Leeuwarden. Via een kaart op Google maps kun je de hele route lopen.

Leeuwarden - Wandeling

Meer weten?

5. De Oldehove

Een van de belangrijkste kenmerken van de stad is de Oldehove. Een scheve toren, waarvan de bouw begon in 1529. Het idee was dat dit de hoogste toren van Leeuwarden moest worden, maar toen de bouwers op ongeveer 10 meter hoogte waren, zakte de toren scheef. Ze wilden dit corrigeren door loodrecht verder te bouwen. Helaas had dit weinig effect, want de toren bleef verzakken. In 1531 overleed Bouwmeester Jacob van Aaken. Het verhaal gaat zelfs dat hij overleed door het verdriet om het bouwwerk. Na zijn overlijden werd de bouw nog een tijdje doorgezet, maar uiteindelijk werd duidelijk dat de toren nooit zo hoog zou worden als gehoopt. De scheefgezakte en nooit voltooide toren van 40 meter hoog is tot op de dag van vandaag hét symbool van Leeuwarden. Wie wil kan de 183 treden beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Een kaartje kost € 3,50 per persoon.

Leeuwarden - Oldehove

Meer weten?

6. Fries Museum

Het Fries Museum is een van de bekendste musea van Friesland en Leeuwarden. Het museum heeft een prachtige vaste collectie van oude kunst en moderne kunst , daarnaast kom je er veel te weten over de Friese geschiedenis. Er zijn ook wisselende topexposities die jaarlijks veel bezoekers trekken. Ook is er een uitgebreid activiteitenprogramma.

Het museum is een paar jaar geleden verhuisd naar een nieuw gebouw aan het Wilhelminaplein, onder de Leeuwarders en Friezen beter bekend als het Zaailand.

Het museum is geopend iedere dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Meer weten?

7. Evenementen

Er is regelmatig wat te doen in Leeuwarden! Het gehele jaar zijn er verschillende evenementen. Een van de bekendste is het StraatFestival. Het Fries StraatFestival zet ieder jaar een weekend lang de binnenstad van Leeuwarden op z’n kop. Ook zijn er bij de verschillende musea van allerlei verschillende exposities te zien en zijn er op de Oldehove en het Wilhelminaplein (onder de Friezen beter bekend als het Zaailand) vaak grote muzikale evenementen. Houd vooral de agenda van Visit Friesland en de agenda van Visit Leeuwarden in de gaten voor de meest actuele informatie.

Meer weten?

8. Restaurants

Spinoza
Spinoza is al ruim 30 jaar en begrip in Leeuwarden. In 2020 is het restaurant overgnomen en heeft het een verandering ondergaan. Je kunt heerlijk eten in de binnentuin, genieten van de wijn uit de wijnkelder en theaterdiners bijwonen. De gerechten zijn vers en smaakvol met lokale en bewuste producten.

Barrevoets
Het ademt Leeuwarden. Het is fris, bewust en maakt een killer cappuccino. Bij Barrevoets kun je terecht voor heel goede cappuccino’s en allerlei lekkers dat door hen zelf wordt gemaakt met verse ingrediënten. Van smoothies, tot een lekkere lunch of borrel, ze hebben het allemaal. Het is ook een gezellige plek om even bij te komen van alle fietstochten en het slenteren door de straten. 

Stek Leeuwarden
Bij Stek Leeuwarden kun je altijd aanschuiven voor een goede kop koffie met een stuk taart of een lekkere en gezonde lunch. Stek zit op een prachtige plek in de stad en heeft een mooi uitzicht over het water, de Prinsentuin en de Oldehove. Duurzame, eerlijke en dagverse producten vinden ze belangrijk. Denk daarbij niet alleen aan het vlees en de koffie die ze gebruiken, maar ook aan verpakkingsmateriaal dat wordt gebruikt voor takeaway.

Meer weten?

9. AquaZoo

Pak je wandelschoenen uit de camper en loop tussen de ringstaartmaki’s door, slenter samen met de pinguïns over het strand en sta oog in oog met de nijlkrokodillen. AquaZoo Leeuwarden is een dierentuin waar je de dieren van wel heel dichtbij kunt bekijken. Je wandelt er in alle rust door een natuurlijke groene omgeving. En goed om te weten: overal in het park heb je lekker de ruimte, wel zo fijn in deze tijd.

Leeuwarden - AquaZoo

Meer weten?

10. Gondelvaart

Gondelvaarten alleen in Venetië? Zeker niet! Je kunt Leeuwarden ook vanaf het water leren kennen met een gondelvaart van Gondola. Huur een privé gondel, ga mee met een groep of boek een speciaal arrangement en laat je op een romantische manier door Leeuwarden varen. Via de site kun je een reservering maken, maar je kunt ook even bellen naar + 31 6 36515670.

Meer weten?

11. Museumhuis van Eysinga

In het Museumhuis van Eysinga ga je even terug in de tijd en op bezoek bij de adellijke familie van Eysinga. Het herenhuis stamt uit de achttiende eeuw en is gebouwd door een man met veel aanzien in die tijd. Het huis lijkt alleen maar pracht en praal, maar neem ook gerust een kijkje in de kamers van het personeel om te kijken hoe die eruit zagen. Zo leer je de familie echt goed kennen.

Meer weten?

12. House of taste

Liever genieten van lekker eten bij de camper? Ga dan langs House of Taste in de Kleine Kerkstraat. Hier vind je allerlei lekkere delicatessen. Van noten tot een goede worst en van een goede fles wijn tot lekkere biertjes van Kâld Kletske uit Dokkum.

Leeuwarden - House of Taste

Meer weten?

13. Carver

Een heuveltje hier en een bochtje daar, kantelen maar! Laat je verrassen door het bijzondere kantelmechanisme van de 100% elektrische Carver en stap gegarandeerd iedere keer uit met een glimlach. Met het hoofdkantoor gevestigd in de Fryske hoofdstad Leeuwarden heeft de Carver, een 45 km/h stadsvoertuig, een echt Fryske tintje.

Ben je op zoek naar een perfect uitje en een bijzondere rijervaring die je niet snel zult vergeten, boek dan het Carver picknick arrangement. Rijd in 3 uren een prachtige route door de Friese natuur, alleen of met z’n tweeën en geniet onderweg van een picknickmand vol lekkere hapjes en drankjes van Brownies & Downies.

Het picknickarrangement kan worden geboekt voor €35,- per persoon. Boek het arrangement van maandag tot en met vrijdag via de website 

Meer weten?

Partners in Leeuwarden