Leeuwarden

Leeuwarden

Leeuwarden/Ljouwert is sinds 1524 de hoofdstad van Friesland. De stad heeft een rijke geschiedenis en daar zijn de Liwwadders nog steeds trots op. Je ziet het overal in de stad terug. Monumenten, oude gevels en musea, allemaal staan ze voor de historie van de stad.

Tijdens een stadswandeling kom je van alles over de stad te weten. Wie waren die voorouders van koning Willem-Alexander? In welke bijzondere gebouwen hebben zij gewoond? Waar is Mata Hari geboren? En welke invloed had Leeuwarden vroeger eigenlijk? Combineer een wandeling door de stad met een bezoek aan de verschillende musea. Zo leer je de stad pas echt goed kennen!

Niet alleen de historie van Leeuwarden is rijk. Tegenwoordig is Leeuwarden het centrum van Friesland. Een provincie die veel waarde hecht aan eigen taal cultuur. Sinds 2018 draagt Leeuwarden de naam van Culturele Hoofdstad van Europa. Nog altijd is er daardoor in de stad van alles te doen, zien en beleven. Een van de meest opvallende overblijfselen van 2018 is de fontein ‘Love’ voor de ingang van het centraal station. 

Wat trouwens ook niet onbelangrijk is: Leeuwarden is de start en de finish van de elfstedentocht die sinds 1912 bestaat. De laatste elfstedentocht over het ijs was in 1997. Gelukkig zijn er allerlei alternatieven. Jaarlijks wordt bijvoorbeeld de elfstedentocht gereden op de fiets en de motor op tweede pinksterdag. Op veel plekken zijn de bruggen verhoogd of sluizen geplaatst, zodat de route helemaal kan worden gevaren. Maar.. dat is niet alles. Jij staat namelijk aan het begin van de enige echte elfstedentocht in de camper! 

Meer weten?

Stempel halen?

Zoals gebruikelijk voor de elfstedentocht moet je ook tijdens deze camper elfstedentocht stempels verzamelen in alle elf steden. De stempel voor Leeuwarden kun je ophalen bij Camperplaats Leeuwarden. Leeuwarden - Camperplaats Leeuwarden

Camperplaats Leeuwarden

Wanneer je Leeuwarden met de camper bezoekt als onderdeel van de elfstedentocht overnacht je het beste op Camperplaats Leeuwarden. Deze net vernieuwde camperplaats ligt in een wijk buiten het centrum. De plaatsen zijn ruim, er is groen en ‘s nachts gaat het hek dicht waardoor je hier met een veilig gevoel kunt staan.

Bij het inchecken ontvang je een sleutel met daarop verschillende kortingscodes voor activiteiten in de stad en voor gratis verse broodjes van de nabijgelegen Jumbo. Daarnaast krijg je op vertoon van de stempelkaart bij een besteding van minimaal €25,- euro een ambachtelijk Fries suikerbroodje van Teije De Boer. Bij Ut Streekie liggen op vertoon van je stempelkaart lekkere hapjes van Van Der Meulen voor je klaar.

Vanaf de camperplaats ben je op de fiets in 10 minuten in het centrum, maar ook met de bus is de verbinding naar het station goed. Bij het uitstappen sta je direct voor de fontein ‘Love’! 

Wat te doen in Leeuwarden?

Zoals je leest, Leeuwarden heeft een boel te bieden. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met wat te doen in Leeuwarden!

1. Fontein

Een duidelijk zichtbaar overblijfsel van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 zijn de 11Fountains. In alle elf steden van Friesland vind je nu een fontein. Deze zijn gemaakt door elf internationale kunstenaars. De kunstwerken bevatten bijzondere elementen zoals mist, ijs, stoom en zeewater. 
 

In Leeuwarden staat de fontein ‘Love’. Deze is gemaakt door de Spaanse Jaume Plensa. De fontein bestaat uit twee 7 meter hoge witte sculpturen van een jongen en een meisje. Het lijkt alsof ze elkaar aankijken, maar hun ogen zijn dicht. Om de fontein heen hangt een mistwolk. Het geheel heeft iets dromerigs. De kunstenaar raakte geïnspireerd door de nevel boven de Friese velden in de ochtend. Die geeft hetzelfde dromerige gevoel.

Je kunt een bezoek aan de fontein combineren met deze wandeling. Zo ontdek je ook andere highlights van Leeuwarden. 

Meer weten?

2. Fietsen

Wil je de stad beter ontdekken? Dat kan met een Bike Tour door Leeuwarden onder leiding van een enthousiaste local. Na deze fietstocht heb je een goede indruk van de prachtige Friese hoofdstad. De gids fietst langs oude monumenten, verborgen pareltjes, hippe plekken en vertelt daarover mooie verhalen. Het is zeker geen saaie geschiedenisles, maar gewoon een superleuke fietstocht, kriskras door Leeuwarden!

Daarnaast kun je ook met Baja Bike op ontdekkingstocht door Leeuwarden. Je kunt met een groep in twee uur langs alle highlights fietsen of kiezen voor een privétour.

Meer weten?

3. Prison Tour BLokhuispoort

Eeuwenlang staat de Blokhuispoort al in het centrum van Leeuwarden. In deze oude gevangenis hebben vele misdadigers gevangen gezeten. Met een Prison Tour door de Blokhuispoort neem je een kijkje in het indrukwekkende cellenblok van de A-vleugel. Leer meer over het gebouw tijdens de rondleiding over de binnenplaats en pleinen en verwonder je over de bunker en de isoleercellen in de kelders van het gebouw.De oud-bewaarder neemt je mee op pad.

Meer weten?

4. Stadswandeling

Ook een echte aanrader is een stadswandeling van A Guide to Leeuwarden. Deze gidsen brengen de stad tot leven met hun mooie verhalen. Met veel humor vertellen ze over de geschiedenis van Leeuwarden, over haar beroemde inwoners en laten je ook de mooiste verborgen plekjes en street art zien. Het hele jaar door kun je bijna elke dag van de week meelopen op een openbare Leeuwarden Free Tour. Op deze stadswandelingen mag je achteraf zelf bepalen wat je het waard vind. Daarnaast is het ook mogelijk om een Street Art Tour te doen of een prive tour te boeken. Deze tours worden al jaren beoordeeld als de beste tours van Leeuwarden.

Meer weten?

5. Miniature Route Leeuwarden

Wat ook leuk is? Een speurtocht langs Miniature People. De Leeuwarder Fotograaf/ kunstenaar Michel Tilma vindt het leuk om miniatuurtjes te fotograferen. Hij zet deze miniatuurtjes overal in de stad neer, sinds augustus 2019 heeft hij ze allemaal laten staan. Je kunt er inmiddels al meer dan 60 vinden, zelfs een tafereeltje van minimensjes bij de camper. De routekaart met hints om alle miniaturen te vinden is ook te koop bij Camperplaats Leeuwarden.


Liever op zoek naar iets groters? Je kunt ook een wandeling maken langs de mooiste muurschilderingen. Met behulp van de Street Art Map kun je de mooiste muurschilderingen vinden en krijg je er ook achtergrondinformatie bij. 

Meer weten?

6. De Oldehove

Een van de belangrijkste kenmerken van de stad is de Oldehove. Het idee was dat dit de hoogste toren van Leeuwarden moest worden.
In 1529 startte Jacob van Aaken met de bouw van deze scheve, kromme en uiteindelijk niet afgemaakte toren. Het was de bedoeling dat naast de Oldehove een nieuwe kerk zou verrijzen ter vervanging van de oude Sint Vituskerk, maar daar is het nooit van gekomen. De toren had ruim 120 meter moeten worden. Het zat bouwmeester Jacob van Aaken niet mee, want al tijdens de bouw zakte de toren scheef. Er is nog geprobeerd op de scheve onderbouw loodrecht verder te metselen, maar dat bleef helaas zonder het gewenste resultaat. In 1532 werd Jacob van Aaken ontslagen en vervangen door Cormelis Frederiks. De bouw is in 1533 stopgezet en nooit meer hervat. Bijzondere functies heeft de toren nooit gehad. Toch is de toren een van de belangrijkste symbolen van de stad Leeuwarden geworden. De Leeuwarders zijn trots op hun Oldehove. “A’k de Oldehove niet siën ken, dan foël ik my onwennich”, is een bekend gezegde in het stadsdialect. Een kaartje kost € 3,50 per persoon.

Leeuwarden - Oldehove

Meer weten?

7. Fries Museum

Het Fries Museum is een van de bekendste musea van Friesland en Leeuwarden. Het museum heeft een prachtige vaste collectie van oude kunst en moderne kunst , daarnaast kom je er veel te weten over de Friese geschiedenis. Er zijn ook wisselende topexposities die jaarlijks veel bezoekers trekken. Ook is er een uitgebreid activiteitenprogramma.

Het museum is een paar jaar geleden verhuisd naar een nieuw gebouw aan het Wilhelminaplein, onder de Leeuwarders en Friezen beter bekend als het Zaailand.

Het museum is geopend iedere dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Meer weten?

8. Evenementen

Er is regelmatig wat te doen in Leeuwarden! Het gehele jaar zijn er verschillende evenementen. Een van de bekendste is het StraatFestival. Het Fries StraatFestival zet ieder jaar een weekend lang de binnenstad van Leeuwarden op z’n kop. Ook zijn er bij de verschillende musea van allerlei verschillende exposities te zien en zijn er op de Oldehove en het Wilhelminaplein (onder de Friezen beter bekend als het Zaailand) vaak grote muzikale evenementen. Houd vooral de agenda van Visit Friesland en de agenda van Visit Leeuwarden in de gaten voor de meest actuele informatie.

Meer weten?

9. Restaurants

Spinoza
Spinoza is al ruim 30 jaar en begrip in Leeuwarden. In 2020 is het restaurant overgnomen en heeft het een verandering ondergaan. Je kunt heerlijk eten in de binnentuin, genieten van de wijn uit de wijnkelder en theaterdiners bijwonen. De gerechten zijn vers en smaakvol met lokale en bewuste producten.

Barrevoets
Het ademt Leeuwarden. Het is fris, bewust en maakt een killer cappuccino. Bij Barrevoets kun je terecht voor heel goede cappuccino’s en allerlei lekkers dat door hen zelf wordt gemaakt met verse ingrediënten. Van smoothies, tot een lekkere lunch of borrel, ze hebben het allemaal. Het is ook een gezellige plek om even bij te komen van alle fietstochten en het slenteren door de straten. 

Meer weten?

10. AquaZoo

Pak je wandelschoenen uit de camper en loop tussen de ringstaartmaki’s door, slenter samen met de pinguïns over het strand en sta oog in oog met de nijlkrokodillen. AquaZoo Leeuwarden is een dierentuin waar je de dieren van wel heel dichtbij kunt bekijken. Je wandelt er in alle rust door een natuurlijke groene omgeving. En goed om te weten: overal in het park heb je lekker de ruimte, wel zo fijn in deze tijd.

Leeuwarden - AquaZoo

Meer weten?

11. Gondelvaart

Gondelvaarten alleen in Venetië? Zeker niet! Je kunt Leeuwarden ook vanaf het water leren kennen met een gondelvaart van Gondola. Huur een privé gondel, ga mee met een groep of boek een speciaal arrangement en laat je op een romantische manier door Leeuwarden varen. Via de site kun je een reservering maken, maar je kunt ook even bellen naar + 31 6 36515670.

Meer weten?

12. Museumhuis van Eysinga

In het Museumhuis van Eysinga ga je even terug in de tijd en op bezoek bij de adellijke familie van Eysinga. Het herenhuis stamt uit de achttiende eeuw en is gebouwd door een man met veel aanzien in die tijd. Het huis lijkt alleen maar pracht en praal, maar neem ook gerust een kijkje in de kamers van het personeel om te kijken hoe die eruit zagen. Zo leer je de familie echt goed kennen.

Meer weten?

13. House of taste

Liever genieten van lekker eten bij de camper? Ga dan langs House of Taste in de Kleine Kerkstraat. Hier vind je allerlei lekkere delicatessen. Van noten tot een goede worst en van een goede fles wijn tot lekkere biertjes van Kâld Kletske uit Dokkum.

Leeuwarden - House of Taste

Meer weten?

14. Ut Streekie

Onderweg genieten van verschillende Friese streekproducten? Dat kan bij Ut Streekie. In Leeuwarden ligt bij Ut Streekie ook iets lekkers van Van Der Meulen voor je klaar! Het adres in Leeuwarden is Oldehoofsterkerkhof 52. Liever in Franker je product ophalen? Dat kan ook bij Ut Streekie in Franeker.

Als echte Friese bakkersfamilie draagt Van der Meulen uit Hallum graag een steentje bij. Bij Ut Streekie in Leeuwarden heeft Van Der Meulen een presentje klaar staan bij binnenkomst en ook nog een leuke winactie. Van der Meulen wenst je van harte welkom in Friesland en in deze leuke Friese winkel.

Verder zijn er veel Friese producten los te koop maar je kunt ook een mooi Fries pakket samenstellen. Ben je opzoek naar een souvenir dan vind je hier zowel Friese als Hollandse souvenirs. Leuk om weg te geven maar ook om als herinnering mee te nemen! Ut Streekie is onder andere te vinden in 2 van de 11 steden. Naast Leeuwarden vind je ze ook in Franeker. 

Meer weten?

Partners in Leeuwarden

15. Bootverhuur Bonkevaart

Ontdek de prachtige provincie Friesland tijdens een camperreis langs de Elfstedentocht met Bootverhuur Bonkevaart. Geniet van de schoonheid van Friesland vanaf het water in onze comfortabele en ruime elektrische sloepen met zwemplateau. Je kunt tot wel 9 uur varen op een volle accu, zonder zorgen over brandstof bijvullen. Geen vaarbewijs nodig, onze sloepen zijn gemakkelijk te besturen voor ultiem vaarplezier. Kies uit 2 extra grote luxe sloepen en 6 ruime sloepen voor jouw perfecte reis vanaf Jachthaven De Grote Wielen. Huur vandaag nog een sloep bij Bootverhuur Bonkevaart en ontdek de Elfstedentocht op een unieke en prachtige manier!

Meer weten?