Sloten

Sloten

Sloten/Sleat is het kleinste stadje van de elfstedentocht. Het stadje kreeg in 1426 stadsrechten. Net als IJlst lag Sloten op een kruising van vaarwegen. Routes vanaf de Zuiderzee liepen langs de stad, maar ook vaarroutes naar allerlei Hanzesteden aan de IJssel. Het stadje was daardoor van strategisch belang. In de 17e eeuw groeide Sloten uit tot echte vestingstad. Dat is nu nog goed te zien in de prachtige gevels van de huizen.

Ondanks dat het stadje maar klein is, kun je je hier prima een paar dagen vermaken. Vooral in de zomer kun je hier even terug in de tijd met een stadsomroeper en het heuse kanonschieten.  

Meer weten?

Stempel halen?​

De stempel van Sloten kun je halen bij bakkerswinkel ’t Kruimeltje. Dit is een kleine gezellige en authentieke bakkerswinkel. De enthousiaste eigenaresse ontvangt haar gasten vriendelijk en de winkel staat altijd vol overheerlijke broden, gebaksoorten en andere lekkernijen. Ook heeft ’t Kruimeltje een ruim assortiment losse thee en chocolade. Het winkeltje is open van maandag tot en met zaterdag van van 8.00 uur tot 18.00 uur. In het hoogseizoen is de winkel ook op zondag geopend van 8.00 uur tot 12.00 uur.

Let op: In de wintermaanden dinsdag en donderdag vanaf 13 uur gesloten. Maandag, woensdag en vrijdag van 08.00 uur tot 17.30 uur. Zaterdag tot 15.00 uur.

Buiten het hoogseizoen kun je de stempel halen bij Restaurant de Zeven Wouden.

Parkeertip; Als je Sloten binnen rijdt is er direct een parkeerplaats op loopafstand van het centrum. Parkeer je camper langs het water en wandel binnen 2 minuten Sloten in. (Rûnwei 8556 Sloten)

Wat te doen in Sloten?

Zelfs al is het stadje klein, je kunt prima een aantal nachten blijven om echt te ontdekken wat er te doen is in Sloten. Zo leer je de stad kennen en kun je ook op verkenning in de omgeving.

1. Fontein

Natuurlijk vind je ook in Sloten een fontein. Deze fontein ‘Kievit’ is gemaakt door kunstenaarsechtpaar Lucy & Jorge Orta. Ze zijn op heel wat expedities geweest op verschillende plekken ter wereld en houden zich veel bezig met voedsel-, water- en milieuproblematiek. In de fontein zie je dit ook terug. Het water staat voor de bron van al het leven en voor het water dat in Friesland altijd overvloedig is, terwijl dit op andere plekken in de wereld wel anders is. De kievit is een bedreigde vogelsoort. Toch heeft de fontein ook iets gemoedelijks, net zoals Sloten zelf. Ook in Sloten is een wandeltocht uitgezet vanaf de fontein langs andere highlights in de stad.

Meer weten?

2. Museum Sloten

Museum Sloten is betoverend mooi. Het museum is te vinden in wat vroeger het voormalige stadhuis van Sloten was. Het werd gebouwd tussen 1759-1761. Je komt er van alles te weten over de geschiedenis van Sloten. Op de zolder vind je de mooiste collectie toverlantaarns van Nederland. Ook zijn er wisselende exposities. Naast het museum zit de VVV van Sloten voor nog meer informatie.

Meer weten?

3. Stadswandeling met stadsomroeper

Wat ook leuk om te doen is in Sloten, is een stadswandeling en rondvaart met stadsomroeper Pieter Haringsma. De wandeling start bij het museum en neemt je mee door het pittoreske centrum en naar korenmolen de Kaai en de Hervormde kerk. Waarschijnlijk zul je in Sloten ook de witte was aan de lijn zien hangen. Dit doet nog denken aan de tijd dat de witte was op het grasveld werd gedroogd en gebleekt in de zogenoemde ‘Bleekweide’.

Ook zie je vast en zeker de waterpoorten. De stadsmuur en poorten van de stad zijn helaas al lang geleden gesloopt, maar de waterpoorten zijn blijven bestaan. De twee poorten zijn de Sneker- of Woudsenderpoort en de Lemsterpoort. De poorten zijn tekenend voor de stad en zien er vanaf het water prachtig uit. Dat kun je goed zien tijdens de rondvaart aan het einde van de wandeling! De wandeling is elke donderdag in de zomer.

Meer weten?

4. Restaurant de Zeven Wouden

In het hart van het Sloten vind je restaurant de Zeven Wouden. Het pand waarin het restaurant zich bevindt, kent een rijke historie. Rond 1695 opende hier namelijk herberg De Zeven Wouden haar deuren. Sinds die tijd heeft het pand altijd dezelfde naam gehad. Nu is Boudewijn Kars eigenaar van dit mooie restaurant. Zijn motto is ‘gasten blij maken met (h)eerlijke maaltijden’ en met die gedachte opent hij dagelijks de deur van zijn restaurant. Restaurant de Zeven Wouden is een gezellig restaurant op een prachtige plek. Er is altijd levendigheid in en om het restaurant, er is passende muziek en er werken vriendelijke mensen. De ideale plek voor een lekkere lunch, diner of borrel.

Meer weten?

5. Korenmolen de Kaai

Er is eigenlijk maar weinig bekend over korenmolen De Kaai. De molen werd al in 1755 gebouwd en staat nog steeds op dezelfde plaats. De molen is nog altijd actief. Tijdens de openingstijden kun je de molen bezichtigen. Ook kun je meel kopen voor onder andere brood, pannenkoeken en echte Fryske sûkerbôle.

Meer weten?

6. Historisch Kijkfeest

Eens in de zoveel jaar vindt in Sloten het Historisch Kijkfeest plaats. Tijdens dit feest wordt een van de meest roemruchte momenten uit de geschiedenis van Sloten nagespeeld. Op 12 mei 1588 wilde Pier Lupckes, uit het dorp Tjerkgaast wilde Sloten binnenvallen. Dat was nog niet zo gemakkelijk door de hoge vestingwallen. Hij bedacht daarom een plannetje dat gelijk was aan het Paard van Troje. Lupckes deed het alleen niet met een groot houten paard, maar met houten biertonnen waarin Spaanse soldaten zich moesten verstoppen. Zo konden ze op een boot ongehinderd de stad binnenvaren. Helaas lekte het plan uit en werden de mannen ontdekt. Er volgde een bloedige strijd tussen de Stadsschutterij en de Spanjaarden. Een van de schippers wist te ontsnappen, maar Lupckes en de andere schipper werden opgepakt en onthoofd. Hun hoofden prijkten nog een tijdje op staken bij de poort. Met Sloten viel niet te sollen.
Meer weten?