Workum
De stad Workum/Warkum is een van de jongste Friese elfsteden. Het stadje is, zoals de meeste stadjes in Friesland, ontstaan langs het water. Om precies te zijn langs de kaden van de Wymerts en de Dolte. Er werden hier prachtig mooie huizen gebouwd, waar een deel van bewaard is gebleven. Omdat de huizen langs het water werden gebouwd is het oude centrum van Workum nog steeds langgerekt. Waar ooit de Wymerts was, vind je nu de belangrijkste winkelstraten: It Noard en It Súd.
Net als de andere steden in dit deel van Friesland, kende Workum veel welvaart door de zeevaart en de visserij. Het stadje ligt niet direct aan de voormalig Zuiderzee, maar door de waterweg it Soal was de verbinding met de zee goed. Daarnaast had Workum een goede verbinding met de Friese meren, wat ook meehielp in de welvaart van de stad.
Inmiddels is de Zuiderzee al lang veranderd in het IJsselmeer en draait het in de stad niet meer alleen om de scheepvaart. Toch zie je overal in de stad nog dingen die aan dat verleden doen herinneren. Geniet van het plein met de gezellige terrassen rondom de mooie kerk.
Stempel halen?
De stempel van Workum haal je op Camping Sudersé, vraag er direct even naar bij het inchecken, dan heb je deze stempel weer in the pocket!
Camperplaats Workum
Overnachten kan in Workum op Camping Sudersé. Camping Sudersé ligt centraal tussen het oude centrum van Workum en het IJsselmeer. De ideale basis om het stadje te bezoeken of voor een dagje niks. Het Workumer strand is namelijk de ideale plek om te zonnen, zwemmen, surfen, zeilen en/of te vissen. Je kunt vanaf de camping ook het Friese landschap prachtig verkennen met de fiets, boot of kano.
De camping biedt mooie en verharde camperplaatsen in Workum, goede sanitaire voorzieningen, wifi, broodjesservice, verse eieren van eigen kippen, seizoensgroente en bloemen van eigen land. Hier zul je je gauw thuis voelen in rust en ruimte!
Let op: In het laagseizoen is er niemand bij de receptie. Wel staat hier een telefoonnummer van de beheerder, die kun je bellen om verder in te checken. De stempel ligt ook bij de receptie.
Extra tip;
Uitwaaien? Dit is ideaal voor kitesurfers en voor camperaars ook om even lekker uit te waaien. Met een flinke windkracht is het geweldig om te zien hoe al die surfers aan het varen en stunten zijn op het water.
Wat te doen in Workum?
Er is van alles wat te doen in Workum. Ook hier hebben we weer de leukste activiteiten en mooiste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.
1. Fontein
De fontein van Workum is gemaakt door de Britse Cornelia Parker. De fontein is gebaseerd op het stadswapen van de stad. Op het wapen zijn leeuwen afgebeeld, die er stiekem best een beetje grappig uitzien. Als levensgrote fontein zijn ze lang zo grappig niet meer, eerder stoer en misschien een beetje angstaanjagend. Het ziet er uit alsof ze met elkaar vechten en elkaar besproeien met water. Daarnaast geven ze, zo zonder wapenschild tussen hen in, een kijkje op Workum.
Combineer een bezoek aan de fontein met deze stadswandeling. Zo kom je langs alle highlights van de stad zoals de twee kerken. Loop, voordat je met de wandeling begint, ook even binnen bij de VVV voor een informatiefolder over de ‘gevelstenenmuur’ die een inkijkje geeft in de geschiedenis van de gebouwen in Workum. Neem ook direct het gratis boekje ‘Kunst in Workum’ mee. Hier vind je alle informatie over de verschillende kunstadressen in
Workum.
2. Jopie Huisman museum
Het Jopie Huisman Museum is helemaal gewijd aan het werk van deze Friese meesterschilder. Het museum werd in 1986 opgericht. Niet alleen om het werk van Jopie te exposeren, maar ook om de filosofie van de kunstenaar uit te dragen. Zijn werk weet veel mensen te raken. Niet alleen vanwege de realistische stijl, ook vanwege de filosofische kant dat veel van zijn werk heeft. De menselijke maat vormt de rode draad in zijn veelzijdige oeuvre. Jopie voert je mee in zijn wereld en maakt je deelgenoot van zijn passies. Naast een overzichtsexpositie waarin het werk, het leven en de filosofie van Jopie centraal staan, wordt er jaarlijks een wisselende expositie getoond.
Het museum is 7 dagen per week geopend, van 11 tot 17 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via jopiehuismanmuseum.nl. Adres: Noard 6 – Workum. Bij het museum is ook een museumcafé gevestigd.
3. De Blazerhaven
De Blazerhaven is in 2008 gegraven. Samen met scheepstimmerwerf De Hoop is dit een historisch maritiem complex rond de oude Zuiderzeesluis van Workum. Men kan op De Hoop terecht voor de restauratie van oude schepen. De Blazerhaven is een museumhaven waar veel oude schepen te zien zijn. Een van die schepen is een varend monument uit 1909: de Zuiderzeebotter EB23. Het schip was ooit een vissersboot, nu wordt het gebruikt voor de pleziervaart. In de zomer kun je op dit schip aanmonsteren.
4. Strontrace
Elk jaar in de herfstvakantie vindt de Strontrace plaats. De start en de finish zijn in Workum. De zeilwedstrijd is een herinnering aan de historische vaarroute waarbij er mest, afkomstig uit Friesland, naar Holland werd vervoerd. Het keerpunt van de wedstrijd is Warmond. De schippers varen uitsluitend op oude schepen, zoals skûtsjes, en mogen alleen gebruik maken van zeilkracht en handkracht. De Strontrace vindt op hetzelfde moment plaats als de visserijdagen van Workum.
5. De vuurtoren van Workum
De vuurtoren van Workum ligt op de Hylperdyk bij de ingang it Soal naar de haven. De bijnaam van het gebouw is Toarntsje, vanwege de witte vierkante toren. De toren is maar klein, maar heeft wel een rijke geschiedenis. Ook zorgde de toren voor inkomsten voor de stad, omdat langsvarende schepen vuur- en bakengeld moesten betalen. Zo konden ze in Workum de zeesluis onderhouden. Inmiddels is dat niet meer nodig en heeft de vuurtoren gewoon elektrische lampen die op zonne-energie werken. Alleen bij de Strontrace gaan ze in Workum even terug in de tijd. Voor de eerste boot die terugkomt in Workum wordt weer even het echte vuur aangestoken.
6. De omgeving ontdekken
Rondom Workum is van alles te doen. Plan ook eens een dagje strand in of maak een mooie fiets- of wandeltocht in de omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld een fietstocht richting Hindeloopen of Stavoren plannen. Vooral wanneer je niet de tijd hebt om in alle steden te overnachten. Je kunt op die manier namelijk toch gewoon je stempel ophalen. Fiets je in de richting van Hindeloopen? Plan dan een tussenstop op de Lieuwe Klazes Leane 3. Hier vind je It Lân Skip. Dit is een Friese stelpboerderij, maar dan ondersteboven. Erg indrukwekkend!
Via de website workum.nl vind je de agenda van alles wat er in Workum in te doen.
7. IJsboerderij Margje24
IJsboerderij Margje24 is een boerderij die werkt met oog voor de bloemetjes en de bijtjes én voor de aarde die we in bruikleen hebben. Ook de koeien van Margje24 hebben een goed leven. De koeien wonen in een zogenoemde vrijekeuzestal. Ze mogen de hele dag dus zelf kiezen wat ze gaat doen. Ook krijgen ze heel goed te eten. Je kunt in Workum altijd langskomen om de koeien te zien lopen in de wei en natuurlijk een ijsje te proberen. Je kunt ook ijs kopen bij Margje24 in de ijssalons in Leeuwarden en Sneek.
8. Versmarkt de 3 ambachten
Wil je lekkere verse gerechten voor in de camper kopen, ga dan lang bij versmarkt de 3 ambachten. Dit zijn drie familiebedrijven met voornamelijk producten uit eigen keuken. De drie winkels zijn een bakkerij, een kaasmakerij en een slagerij. Dat het is gemaakt door echte ambachtslieden is te proeven!
9. Café en restaurant
Koffiebar El Cafetín
Wil je een goed kopje koffie? Ga dan langs bij El Cafetín. Je kunt hier genieten van de koffies die met liefde zijn gemaakt. Daarbij een lekker stukje taart. Liever thee? Dat kan natuurlijk ook. Alle producten zijn vers, eerlijk en biologisch. Zo smaakt het nog net een beetje lekkerder.
Majestic Restaurant
Majestic restaurant, terras aan het water, een goed glas wijn, cocktail, speciaalbier en authentieke houtgestookte pizza’s. Het ultieme vakantiegevoel ervaar je bij Majestic restaurant en pizzeria!
10. Waterfiets
Zin in iets anders? De snelste waterfiets ter wereld is te huur in Workum! Deze supersnelle waterfiets is van Waterfiets Friesland. De opvallende waterfietsen zijn net zo gemakkelijk te gebruiken als een ‘gewone’ stadsfiets en lijkt qua uiterlijk op een catamaran. Daardoor is omvallen bijna onmogelijk. De opstap locatie voor een rondje Workum is in overleg bespreekbaar.