Bolsward

Bolsward

Bolsward/Boalsert was net als Stavoren een Hanzestad. Het ging Bolsward in de geschiedenis ook goed af. Dit kun je onder andere terugzien in het stadhuis van Bolsward. Een prachtig gebouw dat is gebouwd rond 1615. In 1765 werd het gebouw nog wat mooier gemaakt. In dit tijd is bijvoorbeeld het bordes toegevoegd. Al voor die periode was Bolsward een belangrijke plek voor geestelijken. Dat zie je terug in de vele kerken en kloosters in het stadje. Ook zorgde de ligging van Bolsward ervoor dat ze via Makkum goed handel konden drijven met Amsterdam. Tegenwoordig is Bolsward heel erg de moeite waard om te bezoeken. Een deel van de stad is een beschermd stadsgezicht en je vindt er vele monumenten. Daarnaast zijn er ook veel leuke evenementen. Tip: in Bolsward kun je parkeren aan de Doctor Joost Halbertsmastraat 76, 8701 EZ Bolsward.
Meer weten?

Stempel halen?

Je kunt de stempel halen in het voormalige stadhuis van Bolsward aan de Wipstraat 1. Het stadhuis is verbouwd tot Huis van verhalen, Cultuur Historisch Centrum De Tiid. Sinds de verbouwing vind je in dit gebouw, gemeente- loket en archief, bibliotheek en Museum de Tiid.

Op de momenten dat Museum de Tiid niet open is, kun je je stempel halen bij Blend Eten & drinken, bij Het Veerhuys of Hotel de Wijnberg. 

Wat te doen in Bolsward?

Hieronder vind je een overzicht met wat te doen in Bolsward. Zo wordt je bezoek aan de stad zeker een succes.

1. Fontein

De fontein in Bolsward is gebaseerd op gargoyles: waterspuwers die moesten voorkomen dat hemelwater kathedralen aantastte. De waterspuwers moesten kathedralen ook tegen boze krachten beschermen. Erg passend in een stad als Bolsward, waar je onder andere de afgebrande Broerekerk vindt. De fontein, gemaakt door de Belgische Johan Creten, heeft een trappetje over de rug van de waterspuwende vleermuis. Je kunt deze beklimmen en zo je eigen angsten overwinnen. Combineer je fontein met een mooie stadswandeling langs andere bezienswaardigheden.

Meer weten?

2. Broerekerk

De Broerekerk is een kloosterkerk van de Minderbroeders. Al in 1580 werd het klooster verlaten, maar de kerk bleef wel staan. Op 8 mei 1980 woedde er een brand in de kerk, waardoor onder andere de toren in rook opging. In 1986 werd de ruïne van de kerk weer opengesteld. In 2006 kreeg de ruïne een glazen dak. Op die manier kon de kerk weer in gebruik worden genomen voor maatschappelijke functies, maar bleef het karakter van de ruïne bestaan.

Meer weten?

3. De Tiid

Het stadhuis van Bolsward werd rond 1615 gebouwd door de vader van Gysbert Japicx. Het gebouw is tot 2011 in gebruik geweest als stadhuis cq gemeentehuis. Nu is Bolsward bezig het gebouw om te toveren in een nieuw historisch centrum de Tiid vol informatie over de regio. Je vindt er straks onder andere een bibliotheek en een nieuwe archiefbewaarplaats. Daarnaast zul je er straks drie musea uit Bolsward vinden: het Titus Brandsma Museum, It Gysbert Japicxhûs en De Oudheidskamer. 

Meer weten?

4. Het Titus Brandsma Museum

Titus Brandsma, pater Karmeliet, werd in 1881 geboren in Bolsward. Naast dat hij pater Karmeliet was, was hij ook een journalist, uitgever, hoogleraar, weldoener, organisator, oprichter van scholen en verzetsheld. Het Titus Brandsma Museum heeft een vaste expositie die het leven van Titus tentoonstelt. Dit wordt onder andere gedaan met brieven, boeken, foto’s en schilderijen. Daarnaast is er ook jaarlijks een wisseltentoonstellingen die de vast tentoonstelling aanvult. Om Titus dus echt goed te leren kennen, kun je het museum heel goed meer dan eens bezoeken.

Meer weten?

5. It Gysbert Japicxhus

Het Gysbert Japicxhûs is het huis waar Gysbert Japicx is geboren. Hij is de eerste Friese dichter. Hij begon met dichten toen hij nog schoolmeester was in Witmarsum. Hier kwam hij namelijk voor het eerst in aanraking met de Friese taal. Hij vond de taal zo mooi dat hij besloot in deze taal te willen dichten. Wel was het zo dat in zijn tijd de taal alleen nog een gesproken taal was. Hij heeft dus eerst zelf de taal moeten leren schrijven. Je kunt wel zeggen dat Gysbert de grondlegger is van het geschreven Fries. In het museum vind je meer informatie over zijn leven en over zijn werk. In het winkeltje bij het museum kun je Friese producten kopen.

Meer weten?

6. Berenburg

Ga ook langs bij Sonnema Berenburg! In het bezoekerscentrum duik je even terug in de tijd en leer je meer over de geschiedenis van het bekende Friese drankje en over waarom het zo bijzonder is. In de bottelarij zie je van dichtbij hoe Sonnema Berenburg gemaakt en gebotteld word. Na afloop mag er natuurlijk worden geproefd!

Bij het Veerhuys biedt Sonnema ook nog een leuke actie. Zie daarvoor punt 11. 

Meer weten?

7. Fietsen

Ieder jaar met Pinkster is de fietselfstedentocht. Het begin en eindpunt is in Bolsward en ook halverwege komen de fietsers door de stad. De elfstedentocht op de fiets is met 235 km wel een uitdaging. Merk Fryslan heeft daarom de helfstedentocht ontwikkeld, een fietstocht van 93,9 km langs meren, weilanden, dorpjes en steden.

Meer weten?

8. Van Buren

Van Buren is de enige schapenvachtlooierij van Nederland. Ze maken van ruwe schapenvachten vacht- en leerproducten die niet alleen warmte en zachtheid bieden, maar ook mooi staan in ieder interieur. Het is een eeuwenoud ambacht dat ze al sind 1861 doen. Duurzaamheid en kwaliteit zijn belangrijk, de producten gaan daardoor heel lang mee. Naast producten van schapenvachten, hebben ze prachtig decoratieve spullen voor in je interieur. Perfect voor als je op zoek bent, naar een echte eyecatcher.

Je vindt van Buren aan de Workumertrekweg 5, 8701 WB in Bolsward. 

Meer weten?

9. Het Veerhuys

Het Veerhuys is het stadscafe van Bolsward. Je kunt er terecht voor een goede kop koffie, diner of een lekkere cocktails. Op vertoon van de stempelkaart ontvang je ook een borrel van Sonnema Berenburg en kun je genieten van deze heerlijk drank die met trots en passie wordt gemaakt in de bottelarij in Bolsward. Mocht Het Veerhuys gesloten zijn dan kan je de borrel ophalen bij Hotel De Wijnberg waar je ook heerlijk kan lunchen. 

Op een mooie zonnige dag plof je lekker neer op het terras en anders in de winter is het in het sfeervolle restaurant zelf ook goed toeven. Reserveer eventueel een plaatsje vooraf, zodat je zeker weet dat je er terecht kunt. 

Je vindt het Veerhuys aan het Marktplein 6, 8701KG Bolsward. Op momenten dat de Tiid dicht is, kun je je stempel ophalen bij Het Veerhuys.

Meer weten?

10. MeAR app

De MeAR Fryslân app is een app met wandel-, fiets- en autoroutes door dorpen en steden in Friesland. Door middel van augmented reality (AR) zie je onderweg met je smartphone dingen die er niet echt zijn. Dit gebeurt door een digitale laag die als het ware over de werkelijkheid gelegd wordt. Op die manier zie je de geschiedenis tot leven komen op de plaats waar die geschiedenis ontstaan is. Rondom Bolsward zijn er veel mooie routes. Maar je kunt de app ook gebruiken in en om alle andere elfsteden.

De gebruiker kan zelf een taal kiezen (Nederlands, Engels, Duits of Fries). De gratis app is verkrijgbaar in de App store of de Google Play store. Voor het downloaden van de app en het downloaden van de route is internet vereist. Tijdens de route werkt de app offline.

Meer weten?

11. Kunstwerk Fyftjin en Fierder

Een paar km onder Bolsward, in het dorpje Tjerkwerd, halverwege de Elfstedenroute, staat het monumentale kunstwerk Fyftjin en Fierder van Pieter Jan Stallen. Dit kunstwerk staat symbool voor Verleden & Verlangen. Het verleden is gevangen in 15 stoere cortenstalen silhouetten aan weerszijden van de Workumertrekvaart, één voor elke verreden tocht. Het verlangen is verbeeld in een silhouet van een meisje met haar gedachten: “ … de reedriders… soene se noch komme…” (” … de schaatsers, zouden ze nog komen … “) Alles over hoe het kunstwerk tot stand kwam vind je op www.fyftjin.nl. Je vindt het kunstwerk aan de Singel bij de brug in Tjerkwerd.
Meer weten?