Actief in de Elfsteden

Tijdens je Elfstedentocht met de camper kun je allerlei actieve dingen ondernemen.

Fietsen

Wij hebben de fietsen en onze sups mee, dus op elk mooi plekje kun je hiervan genieten. En dat hebben we dan ook veel gedaan. De fietsen achterop is echt een uitkomst, de camper parkeren in een stad net buiten het centrum en dan met de fiets het centrum in gaan, ideaal.

Zo pakten wij o.a. de fiets in Harlingen en Dokkum. We parkeerden de camper op een camperplaats en pakten de fiets om zo makkelijk naar het centrum te kunnen. Fietsen in een stad is weer een hele andere belevenis dan lopen bijvoorbeeld! Je beweegt je makkelijk en bent sneller op plekken die je wilt bekijken of bezoeken. In Harlingen was het vooral leuk om veel te bekijken in de stad, zo kon je even heerlijk door de haven fietsen, maar ook door het centrum en kun je in een korte tijd veel bekijken. Heerlijk in de wind langs de zee…

Wat te doen in de Elfsteden Wat te doen in de Elfsteden Wat te doen in de Elfsteden

Varen

Varen kun je natuurlijk ook heel goed doen in een van de Elfsteden, want ja; overal is water 😉 Wij gaan in Sneek het water op, met een mooie sloep van De Kajuit. We varen een stuk richting het centrum, dat op ongeveer 20 minuten varen is vanaf de jachthaven waar de boot ligt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het centrum in te gaan, maar je kunt ook de wateren rondom Sneek op wat ook heel mooi is om te beleven!

Wat te doen in de Elfsteden varen Wat te doen in de Elfsteden varen Wat te doen in de Elfsteden varen

Wandelen

Ook pakten wij op de tweede dag weer de fiets en dit keer in Stavoren. Weer ideaal, want de camper staat net buiten het centrum en zo kunnen wij weer gemakkelijk op de fiets de stad in. In de stad zetten we de fiets toch weer neer, want we gaan een wandeling lopen van Waterland van Friesland, namelijk de wandeling hier in Stavoren 🙂 Een mooie route met mooie bezienswaardigheden en verhalen vind je terug in de gids die ze hiervoor gemaakt hebben. Deze wandeling is 4 kilometer, prima te doen dus!

Zo leidt deze route je o.a. langs het Vrouwtje van Stavoren, dit beeld is in 1969 gemaakt en stelt de extreem rijke koopmansvrouw uit de middeleeuwen voor, die volgens de sage in grote armoede verviel door haar hooghartige karakter. Vol verlangen kijkt ze nog altijd uit naar terugkerende schepen met waardevolle spullen. Een verhaal om bij stil te staan zeggen ze, want durf jij bescheiden te zijn? De route leidt ons daarna langs de historische haven naar het Blokhuis. Hier stond vanaf 1522 een militaire vesting wat als bescherming moest bieden van Stavoren en haar haven. Op de plek waar dit ooit stond liggen nog fundamenten en daar bovenop is dit kunstwerk gebouwd, prachtig gedaan en opvallen zo in deze stad! Naast Stavoren heeft Waterland van Friesland ook zo’n leuke wandeling in Hindeloopen uitgezet!

Waterfietsen

Wat ook een hele leuke activiteit is om te doen is waterfietsen en wij mochten het uitproberen. Dit is iets heel unieks in Nederland, want je kunt het maar in 1 stad doen en dat is Workum! Via waterfietsfriesland.nl kun je een fiets huren. Het is een fiets op het water met aan de zijkant een soort van vlot van lucht. Je zit mooi hoog dus kunt veel zien. Het is even spannen met het erop stappen, maar het lukt 🙂

Eenmaal op het water went het snel, sturen gaat makkelijk en trappen is niet zwaar. Wel krijgen we het gauw warm, want het is best intensief! Via de mooie wateren fietsen wij richting centrum, maar je kunt er ook voor kiezen om meer tussen de weilanden door te fietsen en echt de natuur in te gaan. In het centrum leggen wij de fietsen aan en kunnen zo gemakkelijk lopend dingen bekijken in Workum.

We hebben enorm veel bekijks op de waterfietsen, we lijken de koningin wel haha, iedereen zwaait naar ons, mensen staan foto’s te maken vanaf de kant en de brugwachters hebben het maar druk met ons want ook die gaan voor ons open. Wat is dit een gaaf avontuur en wat genieten wij hiervan. We hebben de grootste lol op deze bijzondere fietsen!

Wat te doen in de Elfsteden waterfietsen

Suppen

We wilden nog heel graag suppen de laatste dag, maar het weer was ons helaas niet goed gezind. Maar eerder heb ik al eens gesupt in IJlst, wat een mooie belevenis was dat! Suppend door de mooiste steden in Friesland, eigenlijk kun je in elke stad de sup wel pakken, want overal is tenslotte water! Je kunt door de stad zelf suppen, maar ook hier kun je er voor kiezen om meer de natuur in te gaan en buiten de stad actief bezig te zijn! Wat ook leuk is om te doen, als je toch op de sup op het water bent, is afval uit het water halen en dat meenemen tijdens je tour. Zo ben je en actief bezig en goed voor de natuur bezig 🙂

Naast al deze activiteiten die wij mochten beleven deze 3 dagen kun je natuurlijk nog veel meer actiefs doen in de Elfsteden. Denk aan kanoën, kitesurfen of bijvoorbeeld schaatsen in de winter 😉 Dat is het allermooiste om te doen, als je in de winter de Elfstedentocht doet en er ijs ligt, dat is een ultieme belevenis!

En wat ook leuk is om te doen? Alle 11 fonteinen van alle 11 steden opzoeken en ervan genieten! Elke stad heeft zijn/haar unieke fontein met elk een uniek verhaal. Kun jij ze alle 11 vinden?

Voor nu hebben wij de hele dagen door veel gedaan en beleeft. Een goede manier om actief bezig te zijn en tegelijkertijd veel te bekijken van een stad! We hebben genoten!

Meer weten over wat te doen in de Elfsteden? We delen per stad nog veel meer tips! Zo vertellen we je waar je lekker kunt eten, welke musea er zijn en nog meer relevante informatie. Kijk daarvoor bij de uitgestippelde route.

Lydia van Ontdek Je Plekje heeft de Camperelfstedentocht gereden. Ze schreef een aantal blogs over haar campertrip! In dit artikel deelt ze meer over  wat te doen in de Elfsteden en de actieve activiteiten.