Harlingen

Harlingen

Harlingen/Harns kreeg in 1234 stadsrechten. Eerst lag de stad altijd een beetje in de schaduw van Franeker omdat dit ooit een universiteitsstad was. Toch groeide Harlingen door de ligging aan zee. Ook leuk om te weten: vroeger lag de stad een stuk westelijker. De zee slaat namelijk regelmatig land weg.

Ook vestigde in 1644 de admiraliteit in Harlingen, nadat de zeearm bij Dokkum was dichtgeslibd. De admiraliteit is vergelijkbaar met de Marine van nu. Toch hoefden ze zich niet zo veel bezig te houden met de krijgsvaart, de handelsvaart was vele malen belangrijker. Veel schippers maakten vaarten naar de Waddeneilanden, verschillende plekken in de provincie en naar havens aan de Zuiderzee, met name Amsterdam. Het brengt Harlingen veel welvaart. In de stad vind je onder andere scheepswerven, bierbrouwerijen en steen- en pottenbakkerijen. Helaas ging in het met Harlingen net zo als met de andere steden rondom de Zuiderzee; Amsterdam en Rotterdam werden vele malen groter. Wel blijft Harlingen belangrijk voor Friesland door de grote vissershaven en door het nieuwe van Harinxmakanaal.

Tegenwoordig vind je in Harlingen de veerboten naar Vlieland en Terschelling, daardoor is het er een komen en gaan van mensen. Maar Harlingen heeft veel meer te bieden dan dat: de ligging aan het wad, verschillende maritieme evenementen de prachtige pakhuizen in het beschermde centrum van de stad en meer dan 600 monumenten.

Meer weten?

Stempel halen?

De stempel voor Harlingen kun je ook ophalen op Camping de Zeehoeve. Zo hoef je je in Harlingen niet meer druk te maken over het halen van je stempel!

Camperplaats Harlingen

Als camperplaats in Harlingen kun je kiezen voor Camping de Zeehoeve. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de Waddenzee. De camping beschikt over ruim opgezette camperplaatsen en is van vele gemakken voorzien. De camping ligt dichtbij het centrum. Je kunt je camper dus gewoon laten staan en Harlingen te voet verkennen.

Vanaf de camping kun je in de zomer verschillende activiteiten ondernemen. Je kunt onder andere sup-boards huren, waarmee je over de grachten van Harlingen kunt suppen. Je kunt ook mee op een rondvaart met een gids die van alles weet te vertellen over de historie van Harlingen. Toch liever de weg op? Huur dan een elektrische scooter waarmee je de omgeving van Harlingen kunt ontdekken. 

Wat te doen in Harlingen?

Je kunt natuurlijk alleen een dagje naar Vlieland of Terschelling gaan, maar dat is zonde. Er is namelijk van alles wat te doen in Harlingen. Dit zijn onze tips!

1. Fontein

In Harlingen vind je de fontein niet in het centrum van de stad zelf, maar in de zee. Daar in het water ligt namelijk een potvis. Het lijkt alsof hij verdwaald is en niet meer leeft, maar toch komt er af en toe een krachtige waterstraal naar boven. De potvis staat voor de invloed die de mens heeft op de zee. Door deze invloed komen namelijk steeds meer walvissoorten terecht in laag water, zo ook in het waddengebied, waar met enige regelmaat een walvis moet worden gered. De fontein is gemaakt door Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla. Maak na je bezoek aan de fontein een stadswandeling langs alle hoogtepunten in Harlingen.

Meer weten?

2. Hannemahuis

Het Hannemahuis behoort tot de vroegste huizen van de Harlinger binnenstad, regelmatig verbouwd, maar interieur is nog redelijk in tact. De spiegel boven de schoorsteenmantel in de achterkamer hangt al sinds 1790 op die plek. De laatste bewoner, Leendert Jacobus Hannema, maakte er een museum van en schonk het na de dood aan de gemeente zodat het museum voortgezet zou worden. Nu is het een museum en gemeentearchief. Het museum heeft tentoonstellingen over de Harlinger geschiedenis en kunst en tijdelijke tentoonstellingen met historische thema’s, maar ook met hedendaagse beeldende kunst.

Meer weten?

3.Restaurants

‘T Havenmantsje
Restaurant ’t Havenmantsje ligt in de haven van Harlingen. Je eet en drinkt er op topniveau voor een aantrekkelijke prijs. Ze bieden een uitstekende service en de heerlijke gerechten en dranken en het smaakvolle interieur vormen samen de ingrediënten voor een perfecte middag of avond. Je kunt gewone losse gerechten van de kaart kiezen, samen met een lekker biertje of een cocktail, maar ‘t Havenmantsje serveert ook verrassingmenu’s van drie tot zelfs acht gangen met bijpassende wijnen.

Wil je zelf koken? ‘t Havenmantsje beschikt ook over een kookstudio waar kooklessen worden gegeven. In het proeflokaal organiseren ze proeverijen.

Grand Café Levels
Grand Café Levels is de hotspot in Harlingen waar je ongedwongen kunt genieten. Levels dankt haar naam aan de verschillende Levels in het interieur, deze Levels zie je niet alleen terug in het interieur maar ook in de opbouw van de menu kaart. Voor elk moment van de dag, voor elke smaak, weer of geen weer, er is altijd iets lekkers. Geniet van een goede kop koffie of een lekkere cocktail en stel je eigen hamburger samen of geniet van een heerlijk stukje huisgemaakte cheesecake.

Meer weten?

4. Expeditieschip van Willem Barentsz

Vrijwilligers bouwen in Harlingen een reconstructie van het expeditieschip van Willem Barentsz. Willem Barentsz vertrok in 1596 naar China. Inmiddels zitten er al meer dan 30.000 uren noeste arbeid en vlijt in het maken van het schip. Nu is hij bijna klaar en ligt het schip vlakbij de expositieruimte aan de Willemskade Harlingen. Het is de moeite waard om een kijkje te nemen!
Meer weten?

5. Evenementen

Ieder jaar in augustus zijn de Visserijdagen in Harlingen. Vier dagen lang is er van alles te doen en te beleven in de stad. Er zijn een heleboel marktjes, er is ouderwets ringrijden, er is een kermis en ‘s avonds zijn er optredens van allerlei bekende en minder bekende artiesten. Bekijk hier de hele agenda van Harlingen. Harlingen is ook met enige regelmaat een van de steden van het internationale zeilevenement The Tall Ships Races. Tijdens deze race doen prachtige oude schepen de haven van Harlingen aan. Je kijkt je ogen uit met al die grote schepen die de haven binnen komen varen. Bij veel schepen mag je ook even aan boord.  
Meer weten?

6. Zeedijken Route op de fiets

Als je van fietsen houdt, ben je hier helemaal op de juiste plek. Door de ANWB is er namelijk een prachtige fietsroute van Harlingen naar Makkum uitgezet die je meeneemt langs verschillende zeedijken en pittoreske Friese dorpen. De fietsroute is 47 km lang en duurt zo’n 3,5 uur. Onderweg zijn er ook oplaadpunten voor de elektrische fiets.

Meer weten?

7. Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek

De Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek is nog het enige bedrijf in Nederland dat op authentieke wijze aardewerk en tegels maakt. Het aardewerk en de manier waarop het gemaakt wordt staat wereldwijd ook wel bekend als Delfts Blauw, maar Harlinger Blauw was een betere naam geweest ;). Je kunt in de fabriek een rondleiding krijgen of zelf in het winkeltje rondkijken.

Meer weten?

8. Homminga's fijne winkeltje

Homminga is al 90 jaar een begrip in Harlingen. Je kunt er terecht voor advies over kaas en andere specialiteiten. Het assortiment Hollandse en buitenlandse kaas is zeer uitgebreid. De kazen komen uit verschillende Europese landen. Je vindt er onder andere kazen uit België, Engeland, Spanje, Zwitserland, Italië en Frankrijk. Hetzelfde geldt voor het aanbod van vleeswaren. Daarnaast bieden ze een breed scala aan salades, patés, tapas en 15 soorten noten. Sla dus lekker in voor een goede borrel voor de camper, of stel een broodje samen voor de lunch.

Meer weten?

9. Slijterij Hans Mooij

Ga langs bij Slijterij Hans Mooij op de voorstraat en bekijk het grote aanbod, waaronder ook mooie streekproducten! Een speciale actie exclusief voor de deelnemers aan de Camper Elfstedentocht; bij de aankoop van een fles Sonnema 1860 krijg je een mooi glas cadeau. Toon je stempelkaart om in aanmerking te komen.

Meer weten?