Sneek

Sneek

Sneek/Snits ligt in het hart van het Friese merengebied. Het is officieel de tweede stad van de elfstedentocht. Net als Leeuwarden heeft ook Sneek een rijke historie. De stad is ontstaan in de elfde eeuw. De eerste bouwwerken van de stad ontstonden op de plek waar nu de grote Martinikerk staat. Vroeg in de zestiende eeuw werden er rondom Sneek vestingwerken gebouwd. Dit zorgde ervoor dat Sneek goed beschermd was tegen indringers. In de eeuwen die volgden groeide Sneek snel. Helaas zijn in die periode de stadsmuren en bolwerken weer gesloopt. De bekende waterpoort is de enige van de vijf poorten die is blijven staan. Deze poort uit 1613 is nu het symbool van Sneek.

Tegenwoordig is Sneek een gezellige stad die veel watersporters trekt. Dit komt door de ligging direct aan het Sneekermeer. In de stad hangt vaak een gezellig sfeertje. Je kunt er lekker door de straatjes dwalen, winkelen in speciaalzaken en af en toe even uitrusten op een terras. Er zijn regelmatig evenementen in de stad, die voor nog meer gezelligheid zorgen. Sneek ligt op een knooppunt van fiets- en wandelroutes waardoor er ook voor degenen die liever aan wal blijven, veel actiefs te beleven is.

Meer weten?

Stempel halen?

Je kunt je stempel halen op Camping de Domp. Neem je stempelkaart dus direct mee bij het inchecken, dan heb je deze maar weer in the pocket.

Camperplaats Sneek

Er zijn een aantal Campings en Camperplaatsen in Sneek, een daarvan is Camping en Jachthaven de Domp. Deze camping ligt zo’n 500 m van het centrum van Sneek. Op deze camperplaats die het hele jaar open is wordt je vriendelijk ontvangen door de havenmeester. Een overnachting kost in het hoogseizoen is €27,70 voor 2 personen incl. stroom/water/wifi/sanitair/afval en toeristenbelasting. Op de camping zijn er ongeveer 40 verharde plaatsen voor campers ingericht, ieder met een eigen 16A stroompaal, water en afvoer. Het sanitair is netjes en goed onderhouden. Ook ideaal is het restaurant bij de camping met een terras aan het water. Hier kun je terecht voor een lekker hapje. Het is een oase van rust met fluitende vogeltjes op de achtergrond. Ook heb je mooi uitzicht op voorbij kabbelende bootjes.

Wat te doen in Sneek?

In Sneek valt van alles te beleven, vooral in de zomer is het een gezellige boel. We hebben de leukste dingen met wat te doen in Sneek op een rijtje gezet.

Tip: sla voordat je uit Leeuwarden vertrekt boodschappen in bij de Jumbo in Zuiderburen in Leeuwarden. Bij boodschappen boven de €25,- krijg je gratis een ambachtelijk en Fries suikerbroodje van Tije de Boer bij vertoning van de stempelkaart. 

1. Fontein

Ook in Sneek vind je een van de 11fountains. Deze fontein heet ‘De Fontein van Fortuna’. Het beeld van een man met een Hoorn des Overvloeds staat op een gouden bol midden in het water. Uit de hoorn stroomt water, wat symbool staat voor de materiële welstand van degene die daarmee in aanraking komt. Toch kan deze welstand je gemakkelijk ontnomen worden door een onberekenbare kracht. Net als dat Sneek is overkomen. Combineer een bezoek aan de fontein met een stadswandeling door Sneek. Zo kom je langs de highlights van Sneek

Meer weten?

2. Het Fries Scheepvaart Museum

Het Fries Scheepvaart Museum staat helemaal in het teken van de historie van de Friese scheepvaart. Je leert er alles over skûtsjes en tjalken: de vrachtwagens en bussen van vroeger. Ook kom je meer te weten over de zeevaart, de visserij, de pleziervaart en de zeilsport. In de winters kon er helaas niet gevaren worden, daarom werd er op de bevroren waterwegen volop geschaatst. Schaatsen, sleden en de prijzen van de Elfstedentocht zijn te zien in de ijszaal. Naast alle informatie over de scheepvaart, gaat een gedeelte van het museum ook over de historie van Sneek. Ook de collectie Sneker zilver is de moeite waard. Rijd je de camperelfstedentocht met kinderen? Voor hen is er in het Fries Scheepvaart Museum het kindermuseum! 

Je vindt het Fries Scheepvaart Museum op Kleinzand 16, 8601 BH Sneek. Het museum is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Meer weten?

3. Restaurants

Restaurant de Kajuit
Restaurant de Kajuit is het restaurant van Jachthaven en Camping de Domp. Het restaurant biedt een gezellige en maritieme sfeer. Op het terras en de veranda heb je een prachtig uitzicht over de jachthaven en de langsvarende bootjes. De kaart is heel gevarieerd met verschillende vis-, vlees- en vegetarische gerechten. Ook voor een heerlijke lunch, borrel of gewoon een kopje koffie met gebak kun je terecht bij de Kajuit. Ook leuk: mocht je graag een bootje willen huren, dan kun je gebruik maken van de sup- of sloepverhuur van het restaurant. Restaurant de Kajuit is geopend van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00.

Restaurant aan de Gracht
Restaurant Aan de Gracht is in 2020 uitgeroepen tot de beste lunchroom van Súdwest-Fryslân, alleen dat al is een goede reden om hier op het terras neer te strijken voor een lekkere lunch. Daarnaast kun je ook kiezen voor een High Tea, een proeverij met Jopen bier of natuurlijk gewoon iets bestellen van de kaart. Ook organiseren ze vaak leuke acties met Cinesneek. 

Meer weten?

4. Verschillende monumenten

De Waterpoort is het symbool van Sneek. Leuk weetje over deze poort is dat de klok altijd 5 minuten voor loopt. Vroeger was dit handig, omdat de mensen dan voldoende tijd hadden om de stad te verlaten of in te komen, voordat de boel op slot ging.

De Martinikerk wordt ook wel de Grote kerk genoemd. De kerk is meer dan duizend jaar oud en heeft al heel wat meegemaakt. In de zomer is de kerk regelmatig open voor bezichtigingen en er worden ook nog diensten gehouden. Binnen de kerk ligt Grutte Pier begraven, de bekendste vrijheidsstrijder van Friesland.

In de stad vind je ook het monument ‘Lapkepoep en Friese boerin’. Dit is een geschenk van C&A omdat de Duitse textielverkopers Clemens en August Brenninkmeijer hun eerste winkel openden in Sneek. Het kunstwerk staat voor een gesprek tussen een Westfaalse textielhandelaar en een Friese boerin. Westfaalse textielhandelaren werden in Friesland lapkepoep genoemd. 

Meer weten?

5. Weduwe S. Joustra & ZN

Een bezoekje aan Friesland is niet compleet zonder dat je het enige echt Fries drankje hebt geproefd: Beerenburg! Weduwe S. Joustra & ZN brouwen al generaties lang een van de bekendste Beerenburgjes van Friesland. Neem zeker een kijkje in het museum waar je van het drankje kunt proeven.

Meer weten?

6. Filsen

Maak tijdens je wandeling door de stad een stop bij thee- en vintagewinkel FILSEN op het Grootzand in Sneek. Je kunt in de theesalon genieten van heerlijke verse losse thee (of koffie) en zoete lekkernijen. Ondertussen vind je in de winkel misschien wel die ene vintage schat waar je altijd al naar op zoek was. Meer informatie vind je op Facebook en Instagram: @filsen.nl.

Meer weten?

7. Fietsen en wandelen

Naast een stadswandeling door de stad, is het ook prachtig wandelen in de omgeving van Sneek. Maak een wandeling rondom het meer en wandel dwars door de mooie landschappen. Je kunt verschillende wandeltochten maken, die kun je vinden bij de VVV of online. Via friesland.nl zijn er ook veel mooie routes te vinden. Dit geldt ook voor fietsroutes!

Meer weten?

8. Evenementen in Sneek

Net als in Leeuwarden is er regelmatig wat te doen in Sneek. In Sneek worden jaarlijks gezellige evenementen georganiseerd. De bekendste is de Sneekweek. De Sneekweek is een groot zeilevenement waarbij er allerhande wedstrijden worden gezeild. Zelf geen zeiler? Neem dan een kijkje vanaf de wal of dompel je aan het einde van de middag onder in het feestgedruis. Ook  Skûtsjesilen vindt er plaats en dat wil je niet missen. 

Verder kun je je cultuurhart ophalen in Cultuur Kwartier Sneek. Hier vind je een theater, poppodium en kunstencentrum op loopafstand van elkaar. 

Meer weten?