Routebeschrijving Elfstedentocht (met de camper)

Wanneer wij starten aan deze tocht beginnen wij in Harlingen. We hebben onze camper van Buscampr. – gehuurd via Goboony – opgehaald; een ‘gewone’ bus helemaal getransformeerd tot gave camper. Heel hip, mooi ingericht en aan alles is gedacht. Wat een plaatje is het! Beginnen in Harlingen is misschien niet de ‘gewone’ route, maar voor ons het handigst tijdens deze trip. Ook kun je de Camperelfstedentocht in iedere stad beginnen en iedere volgorde rijden. De stempelkaarten zijn namelijk in iedere stad te verkrijgen.

Camperelfstedentocht Buscampr Camperelfstedentocht Buscampr

Harlingen en Franeker

Harlingen is de stad aan zee, met mooie plekjes, vele historie en natuurlijk de rust en ruimte van de Waddenzee. Een prachtig gebied wat Friesland ook zo kenmerkt en voor mij heel mooi maakt. Voor mij voelt Harlingen als thuis, de geur van de zee, de wind en alle mooie plekjes daar… genieten!

We rijden heerlijk door de stad, pakken de fiets en fietsen langs de kleine straatjes en door de havens. Ideaal als je je fiets mee hebt met het kamperen trouwens, wij zijn blij dat we die mee hebben genomen, een perfecte manier om je te verplaatsen.

Routebeschrijving Elfstedentocht Harlingen Routebeschrijving Elfstedentocht Harlingen Routebeschrijving Elfstedentocht Harlingen

Vanuit Harlingen is onze volgende stad Franeker. Een binnendoor weggetje vanaf de tegelfabriek langs Hitzum en Herbaijum leidt ons naar de academiestad Franeker. Ik ben gek op binnendoor weggetjes, heerlijk rustig aan en veel te zien onderweg. Deze omgeving is weids en ruimtelijk, je kunt vaak heel ver kijken. Als het donker is kun je zelfs de vuurtorens van bepaalde waddeneilanden zien vanaf hier!

In Franeker parkeren we de camper bij een sporthal en vanuit daar is het weer makkelijk fietsen richting de binnenstad. Wij pakken alleen nu niet de fiets, want in 10 minuten loop je vanaf hier de stad in! Perfect toch?! In de stad bezoeken wij wat mooie plekjes, wandelen langs het Planetarium (halen daar ook onze tweede stempel), maken foto’s en genieten van het mooie weer. Wat leuk is om te doen in Franeker? De wandelroute met de verhalen die je via je telefoon kunt beluisteren, er zijn 41 verhalen in de hele stad. Ook kun je bij Ut Streekie langs voor wat lekkers voor onderweg!

Routebeschrijving Elfstedentocht Franeker

Dokkum en Leeuwarden

De volgende stad in onze route is Dokkum, de verste stad in de tocht, dus ook de meeste kilometers. Wij willen niet de snelste route pakken dus rijden hier ook weer binnendoor via Stiens, Hallum, Holwerd naar Dokkum toe. Wat ons opvalt zijn de vele molens onderweg, Friesland heeft er talloze!

Dokkum is de meest noordelijkste stad, maar ook weer vol historie, verhalen en mooie gebouwen om te bekijken, musea, winkels. Etc. Wij lunchen er heerlijk op het terras bij KB Foods (halen daar ook weer onze stempel) en halen een ijsje bij Wiis. In Dokkum kun je ook urenlang ronddwalen over de bolwerken en door het historische centrum, maar ook urenlang op een bankje zitten zou mij prima doen 🙂

Routebeschrijving Elfstedentocht Dokkum Routebeschrijving Elfstedentocht Dokkum Routebeschrijving Elfstedentocht Dokkum

Na Dokkum rijden wij door naar Leeuwarden. Ook hier weer binnendoor, langs Âldtsjerk, Oentsjerk, Gytsjerk én via het Elfstedenbruggetje in Miedum (want die hoort ook bij deze tocht :)) naar Leeuwarden. Hier merk je gelijk weer dat het een ander deel van Friesland is. Veel meer bossen en minder weidse vergezichten. Mooi om te zien hoe verschillend Friesland is!

Routebeschrijving Elfstedentocht Elfstedenbruggetje Routebeschrijving Elfstedentocht Elfstedenbruggetje

In Leeuwarden parkeren we de camper bij Camperplaats Leeuwarden, waar we genieten van de avond. We kijken terug op een mooie dag met mooie routes. Deze camperplaats is perfect aan de route, want het ligt aan de rand van de stad, dus je bent ook zo weer op weg als je dat zou willen.

Routebeschrijving Elfstedentocht Leeuwarden Routebeschrijving Elfstedentocht Leeuwarden Routebeschrijving Elfstedentocht Leeuwarden

Sneek, IJlst en Sloten

De volgende ochtend pakken we alles weer in en gaan we op weg naar Sneek. Dat is onze eerste stop van dag 2. Ook hier weer mooie binnendoor routes via Weidum, Mantgum en Jellum. Zo komen we in Sneek aan bij De Kajuit waar we bootje gaan varen! Een andere belevenis via het water, maar ook zo lekker fijn en genieten. Via het water bereiken we bijna het centrum van Sneek, maar er is onweer op komst dus gaan we ook weer terug voor de veiligheid. De Kajuit is gelegen naast camping De Domp, waar je met je camper ook zou kunnen overnachten, maar ook weer je stempel kunt halen voor je stempelkaart.

Vanuit Sneek rijden naar IJlst, dat is heel dichtbij elkaar, op een paar kilometer afstand vind je deze stad en via IJlst rijden we door naar Sloten. Sloten is het kleinste stadje van de Elfsteden. We kunnen daar de camper goed parkeren aan de rand van de stad en lopen dan het centrum in. Het begint dan al wat te regenen en dan zijn we net op tijd voor onze lunch bij De Zeven Wouden 🙂

Routebeschrijving Elfstedentocht Sneek Routebeschrijving Elfstedentocht IJlst Routebeschrijving Elfstedentocht Sloten

De mooiste route van vandaag komt daarna, althans, dat vind ik. Via het IJsselmeer rijden we naar Stavoren. Bij Rijs richting de dijk en dan kronkelend over mooie wegen die kant op. Ik weet dat we langs het haventje van Laaksum komen en we stoppen daar dan ook even. Want dit is een plekje daar moet je ooit zijn geweest. Je waant je nog volledig in de vroegere tijden, het ijkt echt net of heeft de tijd daar stilgestaan. Een oud haventje, waar vroeger veel gebeurde, maar nu vooral een punt is wat rust biedt en het gewoon genieten is.

Stavoren, Workum en Hindeloopen

En zo komen we via Laaksum in de laatste stad aan van deze dag; Stavoren. De stad die ook aan het IJsselmeer ligt. De camperplaats is ook daar, net als in Leeuwarden, aan het water. Weer zo’n mooie plek en met de fiets ben je zo in het centrum van de stad!

Stavoren ligt aan het IJsselmeer en de camperplaats ook. We hebben een mooie plek met uitzicht over de jachthaven. De volgende ochtend pakken we onze spullen weer in, de fietsen achterop de camper en door naar onze volgende bestemming. We rijden eerst naar Workum, niet geheel volgens de route, maar onze planning is even zo deze dag. Via een mooi weggetje langs het IJsselmeer rij je via Hindeloopen op de mooiste manier naar Workum toe.

Routebeschrijving Elfstedentocht Stavoren Routebeschrijving Elfstedentocht Stavoren Routebeschrijving Elfstedentocht Stavoren

Wanneer we onze leuke activiteiten in Workum gedaan hebben gaan we dezelfde weg terug naar Hindeloopen 🙂 Workum en Hindeloopen liggen dicht bij elkaar, in 10 minuten ben je van de ene stad in de andere. Ook Hindeloopen ligt aan het IJsselmeer en was vroeger een belangrijke handels- en havenstad. Dat zie je helemaal terug in deze stad, aan de gevels van de huizen, maar ook aan de verhalen die je kunt horen als je bijvoorbeeld een tour doet met een stadsgids of de wandelroute doet van Waterland van Friesland. Het schaatsmuseum is in je tocht echt een must om heen te gaan, hier leer je alles over de historie van de schaatsen en van de Elfstedentocht. Ook kun je hier de uniekste Friese producten kopen met Hindelooper schilderkunst erop! Oh ja, vergeet niet je stempel te halen bij het schaatsmuseum 🙂

Routebeschrijving Elfstedentocht Workum Routebeschrijving Elfstedentocht Workum Routebeschrijving Elfstedentocht Workum

Routebeschrijving Elfstedentocht Hindeloopen Routebeschrijving Elfstedentocht Hindeloopen Routebeschrijving Elfstedentocht Hindeloopen

Het is heerlijk aan het water, ik ben er gek op! Ik voel gelijk rust en ruimte, wat een mooie plek is dit toch. Je kunt lekker wandelen op de dijk, maar ook eindeloos ver kijken het IJsselmeer over.

Bolsward

Onze laatste stad in deze tocht is.. Bolsward! Vanuit Hindeloopen kun je heel mooie via Workum, Allingawier en Exmorra naar Bolsward rijden. En dat is dan onze eindbestemming, gek idee hoor! Dan zijn we er ineens! Alle 11 steden gehad, wat een tour, wat een tocht. Geweldig om dit mee te maken. Friesland is mijn thuisbasis, maar op deze manier de provincie bekijken is weer heel anders dan anders. Ik heb plekken gezien waar ik nog nooit geweest ben, mooie weggetjes ontdekt en genoten van de prachtige natuur die hier is. Een aanrader!

In principe kun je de routebeschrijving van de Elfstedentocht volgen, maar je kunt ook zelf een route tussen de stadjes uitstippelen. De tussenweggetjes zijn ook prachtig, dus het is maar net waar je naar op zoek bent!

Lydia van Ontdek Je Plekje heeft de Camperelfstedentocht gereden. In dit artikel deelt ze haar ervaringen betreft de route van de Elfstedentocht.